טור תעבורה: מילה של אזרח מול שוטר, מה הסיכוי לצאת זכאי בביהמ”ש?
האם כדאי לבקש להישפט כשמדובר במילה שלך מול מילה של שוטר תנועה? עורך הדין דרור כהנוביץ’ מסביר למה ביהמ”ש נוטה לאמץ את גרסת השוטר, ומהי הדרך לנצח במשפט
מאת: עו”ד דרור כהנוביץ’
פעמים רבות פונים אלי נהגים שקיבלו דו”ח תנועה משוטר, ורוצים לבקש להישפט. “מה תטען בבית המשפט?”, אני שואל. – “אני אגיד שהשוטר שקרן, היית צריך לראות איך הוא דיבר אלי לא יפה”. אני מסביר להם בעדינות שקשה מאוד להצליח עם טענה כזו בבית המשפט, ושאין חובה משפטית שהשוטר ידבר יפה לאזרח. – “אז אני אלך למכונת אמת”, הם עונים, ואני עונה שפוליגרף אינו קביל בבית משפט.
מדוע בית המשפט נוטה להאמין לשוטרים?
“חזקה משפטית” הינה מונח משפטי, לפיו, יש להניח כנתון נכונותה של עובדה מסוימת, או קיומו של מצב עובדתי מסוים.
ישנן מספר נקודות מוצא, שמהן מתחיל המשפט, ואינן דורשות הוכחה.
אחת החזקות (הנחות) המשפטיות שקיימות בישראל היא חזקת תקינות המעשה המינהלי, או חזקת התקינות המינהלית. החזקה למעשה קובעת כי כל עוד לא הוכח אחרת, הרשות המינהלית פועלת בצורה תקינה ללא שיקולים זרים או מניעים פסולים. כלומר, בית המשפט יוצא מנקודת הנחה מראש, עוד לפני תחילת המשפט, שהרשות המנהלית, במקרה שלנו זו משטרת התנועה, התנהגה כראוי, ובהתאם לכללים.
ההנחה הזו, של בית המשפט, ניתנת לסתירה על ידי הבאת ראיות מצד הנהג, שיצביעו על כך שהשוטר או משטרת התנועה, לא פעלו כראוי במקרה הנדון.
עם זאת, יש לזכור שבית המשפט יוצא מנקודת הנחה שהרשות המנהלית פעלה כראוי, כל עוד לא הוכח אחרת. כך, שאם אין לנהג ראיות – הוכחות מוחשיות, עדי ראיה, וכדומה, שסותרות את גרסת השוטר, בית המשפט יטה לטובת השוטר.
חזקה זו פועלת גם על עבודתו של השוטר. בית המשפט רואה את השוטר כעובד ציבור המבצע את עבודתו נאמנה כל עוד לא הוכח אחרת. שוטר לא אמור לשקול שיקולים זרים באכיפת עבירות, כמו מוצאו של הנהג, מראהו, האם הוא עשיר או עני או אם יש הכרות מוקדמת בין השוטר לאזרח. שוטר אמור לאכוף עבירות ללא משוא פנים או שיקולים זרים. הוא רשאי להפעיל שיקול דעת באכיפה לגבי אילו עבירות לאכוף, אבל אסור לו לשקול שיקולים שאינם מן העניין.
נקודת המוצא הזו מקשה מאוד על הוכחת טענה לפיה השוטר שיקר או התנכל לאזרח על ידי רישום הדו”ח, כי בית המשפט יוצא מנקודת הנחה שהשוטר דובר אמת ואכן מעיד על מה שראו עיניו. כשמועלית טענה כזו על ידי נאשם, שואל אותו בית המשפט האם יש בינו לבין השוטר הכרות מוקדמת, האם יש בינם סכסוך אישי, שיכול להצביע על כך שהשוטר פעל ממניעים פסולים. התשובה בדרך כלל היא לא – האזרח פגש את השוטר באורח מקרי בדרך, ולכן בית המשפט מניח שהשוטר פעל בצורה תקינה.
דבר נוסף שמקשה על הוכחת טענת הנהג, היא העובדה שהשוטר הוא זה שרושם את הדו”ח, את נסיבות ביצוע העבירה ואת דברי הנהג. בתי המשפט נוטים לייחס חשיבות רבה למה שנכתב תחת “דברי הנהג”, ופעמים רבות הנהג סבור שאם יתנצל ויודה השוטר יוותר לו, וזה רושם את הדברים שאמר הנהג והם נחשבים הודאה באשמה. משפטים כמו “אני מצטער, תוותר לי” לא עוזרים לטענה של הנהג בבית המשפט שלא ביצע את העבירה.
אם הנהג אכן סבור שלא ביצע את העבירה, עליו לעמוד על כך במילים ברורות, ולדאוג שהדברים ירשמו בדו”ח של השוטר. אם לנהג יש טענה, עליו להעלות אותה בהזדמנות הראשונה, שהיא בדרך כלל השיחה הראשונית עם השוטר. יש לזכור גם שהשוטר כותב את כל הדברים שאומר הנהג מהרגע שנעצר, ולכן על הנהג לשקול בזהירות רבה את הדברים שהוא אומר לשוטר. טענות מאוחרות, שהנהג מעלה רק בבית המשפט, ולא נאמרו בהצהרה הראשונית יש משקל ראייתי נמוך.
אז איך בכל זאת אפשר לסתור את מה שאומר השוטר?
כאמור, קשה מאוד להצליח להוכיח טענה שהשוטר משקר. לעומת זאת, קל יותר להוכיח טענה שהשוטר טעה, שאולי לא ראה את הדברים כפי שקרו או לא יכול היה לראות. קל יותר לבית המשפט לקבוע שהשוטר טעה, ולכן יש ספק סביר באשמת הנאשם, מאשר לקבוע שהשוטר שיקר. אם הנאשם יוכיח לבית המשפט, שלפי המיקום שבו טוען השוטר שעמד הוא לא יכול היה לראות את העבירה או שהיה יכול לטעות במה שראה, זה יכול להוביל לזיכוי.
טור מצוין
הדרך היחידה
להתגונן נגד המשטרה זה מצלמת רכב
היום זה עולה גרושים