דונגפנג בוקס (סופרמיני חשמלית) סקירה וחוות דעת
אין מצב שלא שמעתם עליה – דונגפנג בוקס, מכונית הסופר מיני החשמלית של ענקית הרכב הסינית, שמשווקת כרגע בכל מקום ובמחיר נמוך מכל המתחרות, כולל לא חשמליות. דונגפנג מתגאים בעיצוב של הרכב ובאבזור שלו, אך האם הסיניים באמת נותנים פייט למתחרות? מבחן דרכים דונגפנג בוקס
עיצוב: כבר במבט ראשון, השם “בוקס” מתבהר במלואו – העיצוב הקובייתי של דונגפנג בוקס מתבלט ומשדר נוכחות ייחודית. בשונה מרכבים מרובעים אחרים, הבוקס מצליחה להוסיף נופך של סטייל בזכות קווי עיצוב נקיים, שילוב צבעים מודרני ופרטים כמו פנסי LED מרשימים, ג’אנט 17′, ידיות נשלפות, צבע דו גווני ועוד פרטים שנותנים לה את המראה צעיר והעכשווי. אגב, העיצוב המוצלח לא מפתיע, כי מי שאחראי עליו הוא לא אחר מעובד לשעבר במחלקות העיצוב של מרצדס וג’נסיס.
מבחינת מידות, הבוקס מעט גדולה מסופר מיני קלאסית – 4.04 מטר לאורך, 1.81 לרוחב 1.57 לגובה, ובסיס גלגלים של 2.66 מטרים, מה שמשחק לטובת המרווח הפנימי.
דונגפנג בוקס: מכונית עירונית חשמלית ב-110,000₪
תא הנוסעים ואבזור
מבחינת תא הנוסעים, אנחנו מעט חלוקים. מצד אחד, ריפודים רכים דמויי עור בדוגמת מעויינים, מושבים נוחים כאשר הנהג נהנה ממושב בעל כוונון חשמלי עם 4 זכרונות, חימום ואוורר במושב, מסך מולטימדיה מרכזי בגודל של 12 אינצ’ עם קישוריות אלחוטית לאנדרואיד אוטו ואפל קארפליי, משטח טעינה אלחוטי מאוורר לטלפון, לוח שעונים דיגיטלי מינימלי, ובכלל העיצוב מגניב ומודרני. המרווח מלפנים ומאחור גדול, ובכלל לא מורגש שזו סופר מיני. דברים נוספים שאהבנו הם מערכות בטיחות כמו ניטור עייפות והיסח דעת הנהג, מצלמות היקפיות 360 עם אפשרות למצב “מבט הציפור” שמראה לנו את הרכב ומה שמסביבו, תא כפפות ייחודי וכניסה והנעה ללא מפתח. אלו דברים שאנחנו לא מוצאים בדרך כלל במכוניות סופרמיני, ובטח שלא במחיר של הבוקס.
אז למה אנחנו חלוקים אתם שואלים? הרי על הנייר, נשמע מעולה. בואו נדבר על המסך המרכזי, או יותר נכון על מערכת ההפעלה שלו. כלל ההפעלה של מערכות הרכב, ממיזוג ועד בלם יד, הן דרך המסך, ככה שתצטרכו לבחור בין לעצור בצד או הסחת דעת בזמן הנהיגה. מעבר לזה, נראה שמערכת הפעלה שבעברית אינה מוכנה לשיווק ולא עברה סינון ע”י גורם ישראלי, כאשר מצב החסכון בסוללה נקרא מצב “הכלכלה” (יעני אקונומי), הטענה נקראת חיוב (charging), ואם חשקה נפשכם במוזיקה חזקה – תגבירו את “נפח המדיה” (ווליום).
מערכת הקישוריות לטלפון אינה מגיע באופן רשמי עם דונגפנג, והותקנה בצורה מקומית, מה שגורם לכך שאיכות הטאצ’ אינה מרשימה ויש דיליי בין המגע לתזוזת המסך. דבר נוסף שפחות אהבנו הוא תנוחת הישיבה הגבוהה, ועצם העובדה שההגה זז למעלה למטה אך לא פנימה והחוצה, גורם לי בתור נהג עם מוטת ידיים ממוצעת, לשבת קרוב יחסית ובכך ברכיי מכופפות, על אף מרווח הפנים הרחב.
אבל, וחשוב להגיד, את האבזור הזה אנחנו לא פוגשים ברכבים במחיר שכזה, ולכן עם כמה שלא הכל מושלם, אנחנו בוחרים להסתכל על חצי הכוס המלאה ולתת את תא הנוסעים והאבזור כנקודת זכות לבוקס.
יחידת הנעה ונהיגה
הסופר מיני החשמלית מגיעה אלינו עם סוללה יחסית קטנה בקיבולת של 42.3 קוט”ש, שמספיקים לנו לטווח מוצהר של 310 ק”מ, אך בפועל בנסיעה חסכונית נגיע לאיזור ה280 ק”מ. המנוע החשמלי יושב בקדמת הרכב ומספק 95 כוחות סוס, שמניעים את הגלגלים הקדמיים ומביאים את הקופסה מ-0 למאה קמ”ש תוך 10.2 שניות. כלל הנתונים הללו, מהטווח עד להספק אינם מרשימים במיוחד, אבל בחוויית הנהיגה התחושות אחרות. עצם העובדה שהרכב חשמלי, נותנת לנו להנות מנסיעה רכה ושקטה, ללא רעשי רקע וקפיצות של גיר רובוטי.
המתלים עושים עבודה טובה בשיכוך פסי האטה ובפניות איטיות, אך כשקצת מגבירים את הקצב הרכב דואג להזכיר לנו שהוא לא נועד לזה. דבר נוסף שמוסיף לחוויית הנסיעה, הוא רדיוס הסיבוב הקצר של הרכב, מה שנותן את האופציה לתמרון קל וזריז, ללא צורך ברוורס כל פעם כדי לבצע פרסה פשוטה. סה”כ, חוויה חיובית בנסיעה, כשהדבר היחידי שבאמת חסר זה קצת כוח, כי שילוב של עלייה ועקיפה יקשו על 95 הסוסים הסיניים לבצע את המשימה.
דונגפנג בישראל: אילו דגמים הולכים להגיע אלינו בקרוב?
תל אביב פינת סין
כבר בשם היצרן אפשר להבין – מדובר ברכב סיני, אך לא סתם סיני. דונגפנג, ענקית רכב בבעלות ממשלת סין, נהנית מתקציב בלתי מוגבל ומשאבים עצומים המאפשרים לה להשקיע בחדשנות, בפיתוח טכנולוגיות חדשות ובהפצת רכבים במחירים תחרותיים במיוחד. התמיכה הממשלתית מספקת לדונגפנג גישה ישירה לשווקים עולמיים ושיתופי פעולה אסטרטגיים עם יצרנים בינלאומיים, לצד פיתוח עצמי מואץ בתחום הרכבים החשמליים והאנרגיה הירוקה, הנחשבים לעדיפות לאומית בסין.
עם זאת, הבעלות הממשלתית מעלה חששות בשווקים מסוימים, במיוחד במדינות מערביות, שבהן עולה השאלה כיצד מעורבות הממשלה עשויה להשפיע על מדיניות החברה ועל האופן שבו היא פועלת בשווקים גלובליים. נושאים כמו פרטיות משתמשים, אבטחת מידע ושימוש בנתונים מעוררים דאגה, במיוחד לאור המוניטין של סין כמדינה שמקדמת שליטה רגולטורית חזקה על תאגידיה. בנוסף, יש הטוענים כי התמיכה הממשלתית יוצרת אי-שוויון תחרותי אל מול יצרנים פרטיים שאינם נהנים מאותם משאבים וגיבוי פוליטי.
נצא מנקודת הנחה שכל זה לא מפריע לכם, במה זה בא לידי ביטוי ברכב? זה מתחיל ברגע שאתם פותחים או נועלים את הרכב, ומהרמקולים מחוץ הרכב (כן, מחוץ הרכב) נשמע סאונד קבלת פנים שמזכיר את הסאונד בפתיחה של מערכת ההפעלה Windows XP. אני לא יודע אם בסין הדבר מקובל, אבל כשתסעו להפגש עם חברים, הרכב יודיע בקול “הגעתי!” ואולי קצת יביך אתכם. מעבר לזה, כאשר תסיטו לרגע את המבט מהכביש, מערכת הבטיחות למניעת הסחת דעת הנהג תפעל והאוטו יתריע “please be aware to the road” במבטא סיני מצחיק. אין מה להגיד, הסינים “מעניקים” חוויית משתמש ייחודית.
האם הרכב נכון לכם?
דונגפנג בוקס משווקת בישראל במחיר השקה של 110,00 ש”ח עד לסוף חודש ינואר, ולאחר מכן המחיר יעלה לכ-114,000 ש”ח. גם לאחר עליית המחירים, הרכב נותן פייט רציני בשוק הרכב המקומי כאשר מתחרותיו כמו פיאט 500e ו-BYD דולפין מתחילות במחיר גבוה בכמה עשרות אלפי שקלים, ואם תבחרו ללכת על בנזין, תמצאו רכבים במחיר דומה אך באבזור דל והרבה פחות מפנקות מהבוקס, עם כל החסרונות של מנוע בעירה. הבוקס תתאים בעיקר לחבר’ה שרוצים רכב קטן וחוויית רכב חשמלי, אינם מוכנים להוציא סכום גבוה על טסלה או דומות לה, ובאותה נשימה גם לא מתכננים לצאת יותר מדי מהעיר.
בסופו של יום, דונגפנג בוקס מציעה שילוב ייחודי של עיצוב צעיר, רשימת אבזור נאה ומחיר תחרותי, אך עם פשרות מסוימות בכוח, טווח, ומערכת ההפעלה. אם אתם מחפשים רכב חשמלי קטן, מעוצב, ומאובזר – הבוקס ראויה להכנס לסך השיקולים.
@queenoftheroad.il אז מה דעתי על החשמלית הקטנה דונגפנג בוקס? רכב קטן ליום יום, מאובזר במלא מערכות נוחות וגם בטיחות. סיני שימושי במחיר טוב. יש כמה חסרונות. מוזמנים לשאול כל שאלה #dongfengbox #dongfeng ♬ צליל מקורי – ענת דניאל – מלכת הכביש